Sunday, May 07, 2006

Who's afraid of the big bad book?

Με τα βιβλία η σχέση μου αρχίζει πολύ παλιά. Δε θυμάμαι το πρώτο βιβλίο που έπιασα στα χέρια μου, θα ήμουνα μωρό. Έχω ένα μπαμπά που λατρεύει τα βιβλία και μου μετέδωσε αυτή του την αγάπη αυτούσια. Από μικρά μας έφερνε εμένα και τον αδερφό μου ένα σωρό βιβλία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά γύρω στο 1977 που μας έφερε μια σειρά από Γαλλικά βιβλία. Κανείς μας δε μιλούσε Γαλλικά ακόμη, αλλά μάλλον τα είχε βρει σε προσφορά και τα πήρε. Ο πατέρας μου αγαπάει τα βιβλία τόσο πολύ που αγοράζει κι ένα σωρό πατάτες, που δε διαβάζει. Ή αγόραζε βιβλία για να τα διαβάσω εγώ όταν μεγαλώσω, βιβλία δύσκολα ή πολύ εξειδικευμένα, εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. (Περιττό να πω ότι για το μπαμπά μου είμαι πολύ σπουδαίο άτομο και περιμένει τρομερά επιτεύγματα, όπως το να πάρω το Νόμπελ Λογοτεχνίας ας πούμε. Το ότι δεν έχω αρχίσει ακόμη να γράφω δεν τον πτοεί, εκείνος πάντα πιστεύει σε μένα.) Η μεγαλύτερη αγοραστική πατάτα που έχει κάνει είναι η αγορά των απάντων του Λένιν (36 τόμοι δερματόδετοι). Αμφιβάλλω αν ανοίχτηκαν έστω και μια φορά. Και ο μπαμπάς μου είναι δεξιός! (κατά κάποιο τρόπο, εκείνος λέει ότι είναι ένας φιλελεύθερος αριστερός, άντε βγάλε άκρη). Αν κάποιος ενδιαφέρεται γι αυτά τα βιβλία πάντως, ευχαρίστως να του τα χαρίσουμε, υπάρχει μόνο το πρόβλημα της μεταφοράς από τη Ρόδο.

Συνειδητά τώρα, το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι να διαβάζω και να με συγκινεί ήταν η ιστορία της Μικρής Φαντέτ. Ήμουνα Δευτέρα Δημοτικού στα Καμένα Βούρλα και η δασκάλα μου, η κυρία Βάσω, στο τέλος της χρονιάς μου χάρισε ένα βιβλίο. Το είχα διαβάσει δέκα φορές και δεν ξέρω πώς, μάλλον σε κάποια μετακόμιση, το έχασα. Φέτος μια φίλη μου ζήτησε να της βρω «Το ημερολόγιο της καρδιάς» της Γεωργίας Σάνδη. Εκεί που έψαχνα στην Πρωτοπορία, για τα βιβλία της συγγραφέα, έπεσα πάλι πάνω στη Μικρή Φαντέτ. (απαίσιο εξώφυλλο αλλά never judge a book by its cover). Έκανα μεγάλη χαρά και τώρα επιτέλους το ξαναπόκτησα και το έχω δίπλα στο κρεβάτι μου.

Από τότε πολλά βιβλία, παιδικά, εφηβικά, για μεγάλους, από τότε που γέννησα την κόρη μου ξαναγύρισα στα παιδικά και τα ευχαριστιέμαι τρομερά. Κάνω κι εγώ ό,τι έκανε ο μπαμπάς μου, αγοράζω βιβλία τάχα μου για την Αγγελική, στην ουσία για μένα. Μα είναι τόσο όμορφα! Έχουμε κι ένα φοβερό βιβλιοπωλείο για παιδιά τη Σκάλα Παιδικό, και όποτε πάω δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Η εικονογράφηση έχει πάει σε άλλα επίπεδα, ειδικά στα ξένα βιβλία αλλά κι εδώ έχουμε πολύ καλούς εικαστικούς, συγγραφείς, εκδότες.

Σήμερα θα σας δείξω μερικές σελίδες από το βιβλίο "Who’s afraid of the big bad book" της Lauren Child. Είναι μια Αγγλίδα συγγραφέας με ένα ιδιαίτερο τρόπο εικονογράφησης που συνδυάζει τη ζωγραφική, το κολλάζ και τη φωτογραφία.


Έχει μεταφραστεί κι ένα δικό της στα Ελληνικά το «Ποτέ, μα ΠΟΤΕ στη ζωή μου δε θα φάω ντομάτα», εκδόσεις Πατάκη που είναι πολύ καλό για τα παιδάκια που δεν τρώνε όλα αυτά τα υγιεινά πράγματα που λέγονται λαχανικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η ιστορία του Χέρμπι που είναι βιβλιοφάγος. Διαβάζει παντού γι αυτό και ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου βρίσκεις και κανένα αρακά πατημένο. Μια μέρα ήρθε κι ένας φίλος του να κοιμηθεί στο σπίτι. Το βράδυ το δωμάτιο ήταν άνω κάτω, έπεσε για ύπνο και το πρώτο βιβλίο που έπιασε στα χέρια του ήταν ένα βιβλίο με παραμύθια.


Μετά από λίγη ώρα ξυπνάει από μια τσιριχτή κοριτσίστικη φωνή: "Τι δουλειά έχεις εσύ στη σελίδα μου; Μά που είμαι;"


Δε θα σας πω όλη την ιστορία αλλά είναι ιδανικό για παιδιά που έχουν διαβάσει πολλά παραμύθια κι έχουν ένα σημείο αναφοράς. Το διαβάζω και στα παιδιά του σχολείου. Σε μερικές τάξεις αρέσει πολύ γιατί θυμούνται τα παραμύθια και διασκεδάζουν με τις ανατροπές. Σε άλλες δεν έχει καμιά επιτυχία γιατί δεν αναγνωρίζουν ούτε ένα ήρωα. (Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που δεν ξέρουν τη Χρυσομαλλούσα, τον Παπουτσωμένο Γάτο, ούτε καν τη Σταχτοπούτα)

Το φοβερό όμως με το «Κακό Βιβλίο» είναι ότι μας δείχνει το κόλπο για να μπούμε μέσα στις ιστορίες που αγαπάμε εύκολα και γρήγορα. Ένα έχω να σας πω… το κόλπο πιάνει!

12 comments:

azrael said...

Γειά σου Άννα , ωραίο το ιστολόγιο σου. Σήμερα το ανακάλυψα. I luv books 2.

See ya.

Αθήναιος said...

Καλά δεν ήμουν ακριβής στον Αρτ όταν είπα ότι δεν έχω την ψωνάρα να γράφω. Θέλω υπερβολικά να γράψω παραμύθια για παιδιά αλλά τρελλά παραμύθια, σαν κ αυτά του Ευγένιου Τριβιζά αν κ εγώ λέω πιο τρελλά στα παιδιά των φίλων μου όταν μαγειρεύουμε μαζί. :-)

Πολύ καλά κάνετε κ επισημαίνετε ότι η αγάπη για το βιβλίο έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγηση. Η γιαγιά μου δεν με έβαζε απλώς να διαβάζω βιβλία αλλά μετά μου έκανε κ ερωτήσεις για να δει αν τα είχα διαβάσει προσεκτικά κ αν τα είχα καταλάβει!!!

Θα το αγοράσω αυτό το βιβλίο, σίγουρα.

The wise Aineolach said...

Το πρωτο μου βιβλιο ηταν "Λοελα, η κορη του μπαμπα-μπερτα". Μιλαμε δεν ειχα καταλαβει χριστο, ασε που ο τιτλος μου φανηκε υπερσουρεαλιστικος!Μα τι να καταλαβω 1η δημοτικου παιδακι!

Εμενα δυστυχως οι γονεις δεν πολυδιαβαζαν ΑΛΛΑ ειχαμε μια γειτονισσα που λατρευε λογοτεχνια-ποιηση και ειχε 2 κοριτσακια στην ηλικια μου περιπου.Οποτε επαιρνε βιβλια γι'αυτες, επαιρνε κ για μενα!Τις εβαζε κ μου εκαναν κ αφιερωσεις!Σημερα λοιπον τα μισα κ παραπανω παιδικα μου βιβλια, εχουν αφιερωσεις με χρωματιστα παιδικα γραμματακια!

(ωραια γραφετε.)

enteka said...

ωραίο μπλογκ!
έχω κι εγώ κόλλημα με τα παιδικά βιβλία, πολλά από αυτά τα εκτιμώ τώρα περισσότερο κι απ' όταν τα πρωτοδιάβασα. (αν θέλεις μπορείς να δεις και το ποστ μου με έντεκα απ' τα αγαπημένα μου.)
:)

Annabooklover said...

Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια. Κι εγώ πρώτη φορά ανακαλύπτω τα μπλογκ σας (εκτός Αθήναιου και The wise Aineolach)και μου αρέσουν!
Αθήναιε κι εγώ θέλω να γράψω παιδικά, μπορούμε να συνεργαστούμε!

Αθήναιος said...

Να συνεργαστούμε αν κ μετά από αυτό που διάβασα στους " Διαβάζοντας" νομίζω πως δεν πιάνετε ότι 9 στις 10 φορές αυτοσαρκάζομαι.

Anonymous said...

Τι ωραίες εικόνες!Πραγματικά πολλά παιδικά βιβλία είναι απόλαυση.Και εγώ τα αγοράζω δέκα δέκα για τα παιδιά μου.
Που μπορεί κάποιος να βρει το συγκεκριμένο βιβλίο,γιατί απ'ότι είδα είναι αγγλική έκδοση;

Anonymous said...

Den thimamai to prwto mou, alla to teleftaio mou itan to Botanica, by Howard Schatz, pou to ksefilisa to sabato (photography, opote not much to read!). To twrino ine to Rama II apo Arthur Clark kai to epomeno mou tha ine Bohumil Hrabal's 'The Little Town Where Time Stood Still'.

K.

Annabooklover said...

@Αθήναιο: Αν δεν καταλαβαίνουμε ο ένας το χιούμορ του άλλου, όντως υπάρχει πρόβλημα, αγαπητέ:-)
@Ρεγκίνα, το συγκεκριμένο δεν υπάρχει στα Ελληνικά, μόνο απ'το Άμαζον αλλά υπάρχει το άλλο που αναφέρω μόνο που εκείνο είναι για πιο μικρά παιδιά.
@Ντέζη:Θα το προσπαθήσω, αλλά αργότερα.
@Κώστα, βλέπω έχεις φτιάξει μεγάλη λίστα. Πας βάση σχεδίου;

Anonymous said...

Mpa, oxi, kamia lista. Apla agorazw para polla biblia kai sinithws otan diabazw ena skeftomai poio tha diabasw meta. Makes me read faster (giati genikws diabazw sxetika arga).

K.

Marina said...

Καλημέρα. Σήμερα σε βρήκα και εγώ..το πρώτο μου ανάγνωσμα ήταν ένα φανταστικό μηνιαίο περιοδικό "η Διάπλαση των Παίδων" που η μαμά μου με είχε κάνει συνδρομήτρια..Μου άρεσε τόσο που όταν μεγάλωσα πήγα και αγόρασα και παλιούς τόμους..και τους έχασα όλους σε μία μετακόμιση..Πικρές αναμνήσεις..

Anonymous said...

Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
Basketball college espn fullcourt High blood pressure sneezing Bad phentermine Baccarat discounted giftware http://www.cheapautoinsurance1.info/Fake-auto-insurance-cards.html Extra large blood pressure monitor treatment for high blood pressure bankruptcy credit card blood pressure Blood pressure and bmi Http 81.9.3.77results.php qq wellbutrin Honeymoon deals fiji Eastman & davis insurance west springfield ma wa. lottery voodoo computers Driveway sealing services http://www.toyota-highlander-1.info/1991-2wd-toyota-pickup-rocker-panels.html Tattoo insurance program About doxycycline and rosacea