1. Όταν ήμουνα στη Φιλοσοφική για μία σύντομη περίοδο συμμετείχα σε μια ομάδα που έβγαζε ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Λεγόταν «Ύβρις». Πρόσφατα βρήκα μέσω αυτού του μπλογκ ένα από τα άλλα παιδιά με τα οποία συνεργαζόμασταν και χάρηκα πολύ! Αν για κάτι έχω μετανιώσει για τα φοιτητικά μου χρόνια είναι που δε γνώρισα πιο πολλούς ανθρώπους. Τώρα 12 χρόνια μετά έχω επαφή μόνο με μία (1) συμφοιτήτρια από εκείνη την εποχή την οποία δε γνώρισα στο Πανεπιστήμιο αλλά έτυχε να δουλεύουμε στο ίδιο φροντιστήριο. Ξέρω βέβαια ότι ήμουνα απασχολημένη με κανονική δουλειά, να περνάω τα μαθήματα στην ώρα μου, είχα και το αμόρε στη Λάρισα και πηγαινοερχόμουνα, έτσι πέρασαν 4 χρόνια χωρίς πολλές νέες γνωριμίες! Αν τώρα ξαναγυρνούσα θα πήγαινα σε όλα τα πάρτι, θα έχανα και καμιά παράδοση, θα τέλειωνα πιο αργά τις σπουδές.
2. Για τα βιβλία: Έχω διαβάσει παπαριές και παπαριές. Excuse my French, αλλά πραγματικά είναι η λέξη που ταιριάζει απόλυτα! Από μικρή το έκανα αυτό, διάβαζα τον αγαπημένο μου Ιούλιο Βερν και τους μυστικούς εφτά και αργότερα τον Καζαντζάκη και το Άρωμα αλλά εκεί γύρω στα 16 έπαιρνα κρυφά και τα μπελ/βιπερ του πατέρα μου και τα ρουφούσα μέσα σε 2 μέρες. Νομίζω ότι τα πιο βασικά πράγματα για το σεξ (και το έγκλημα) από εκεί τα έμαθα. Τώρα τελευταία έχω νικήσει τον καταναγκασμό μου που λέει ότι πρέπει να τελειώνω όλα τα βιβλία που αρχίζω κι έτσι έχω μια στοίβα με μισοτελειωμένα βιβλία. Ήδη φέτος είμαστε στο Μάρτιο και έχω μισοδιαβάσει τουλάχιστον 3 βιβλία.
Πάντως κι εγώ όπως όλοι οι σοβαροί συγγραφείς, άλλωστε (δείτε εδώ) όταν θέλω να χαλαρώσω ψάχνω μια χορταστική ιστορία αγάπης!
3. Η αγαπημένη μου ηρωίδα όλων των βιβλίων και πασών των ιστοριών είναι η Έμη του Στρατή Τσίρκα από τη «Λέσχη». Αυτό το βιβλίο το διάβασα γύρω στα 20 και ήταν μια αποκάλυψη. Τώρα θυμάμαι μόνο την Έμη.
4. Γενικά ο σκληρός δίσκος έχει αρχίσει να φυραίνει. Στα 20 θυμόμουνα και 50 τηλέφωνα απ’έξω και όλα τα ονόματα των Εγγλέζων που γνωρίζαμε τα καλοκαίρια με τις φίλες μου (και πιστέψτε με ήταν πολλά) (Μαρία μη γελάς). Τώρα ...χωρίς τη μνήμη του κινητού μου είμαι χαμένη, πρόσφατα μάλιστα αγόρασα κι ένα επιπλέον γκίγκα μνήμης και το κουβαλάω μαζί μου, η μόνη μου ελπίδα είναι να αρχίσουν να μας τα εμφυτεύουν αυτά τα επιπλέον γκίγκα στον εγκέφαλο.
5. Με ρώτησε κάποιος άσχετος «Και τί θέλεις να κάνεις για τον εαυτό σου;». Για μένα αυτή η ερώτηση είναι άκρως εγωιστική, δε μπορώ να δω τον εαυτό μου έξω από τις ομάδες στις οποίες ανήκω είτε αυτές λέγονται δουλειά είτε λέγονται οικογένεια. Το βράδυ όμως πριν κοιμηθώ αφού έχω κλείσει το βιβλίο μου και για να ηρεμήσω κάτι ταχυκαρδίες που με πιάνουν σκέφτομαι ότι μπαίνω στο αεροπλάνο και καταβαίνω σε μια άγνωστη πόλη. Αυτή την αγωνία του αγνώστου αλλά και το να κοιτάς τα πάντα με μάτια ορθάνοιχτα, αυτή θέλω να ζήσω. Πότε θα βρω το κουράγιο να ταξιδέψω; Όλο λέω, αργότερα, να μεγαλώσει το παιδί, να αποταμιεύσω χρήματα, να τελειώσω κι αυτή τη μετάφραση και κυρίως να πείσω το μοναδικό άνθρωπο με τον οποίο θέλω να πάω και μου αρνείται. Ας το πάρω πια απόφαση ότι δε θα πειστεί κι ας ξεκινήσω μόνη μου.
Ευχαριστώ τη Μαρία που με κάλεσε να παίξω κι ας μην είμαι καλή στα παιχνίδια. Τώρα που το ξαναδιαβάζω μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να το ονομάσω 5 πράγματα για τα οποία μετανιώνω.
Ποιους να καλέσουμε τώρα; Οι περισσότεροι έχουν ήδη παίξει. Καλώ τον Τάσο, το Βιολόγο, τους φίλους μου, τον Sui Generis και τον Ανδρέα.
Saturday, March 03, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Να ξεκινήσεις από το πέντε μόνη σου , πάρε και το παιδί σου .Θα φύγουν και οι ταχυκαρδίες έτσι. Ωραία τα πέντε σου !
Aγαπητή Άννα, ήταν και δική μου χαρά ότι συνομιλήσαμε ξανά έπειτα από 15 χρόνια. Το περιοδικό Ύβρις, οι προσπάθειές μας να στρώσουμε μερικές λέξεις στο χαρτί, οι λογοτεχνικές βραδιές, οι συζητήσεις για τα πρότυπα και οι απαγγελίες έχουν αποταμιευτεί και είναι πια μέρος τής κληρονομιάς μας.
Χαίρομαι ότι συνέχισες να απολαμβάνεις το διάβασμα και δεν περιορίστηκες στα απαραίτητα. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορείς τώρα να μεταδώσεις την πεποίθηση για την αξία του στους μαθητές και στην κόρη σου.
Με πολλούς και φιλικούς χαιρετισμούς.
Ρε Αννα,
Σε παραδέχομαι πως ξέρεις να διαβάζεις πίσω απο τα γράμματα. Πάρε αυτό το βιβλίο "Ψηλά Τακούνια Για Πάντα" (Ελληνικά Γράμματα) και διάβασέ το να μάς πείς τη γνώμη σου. Εγώ ξετρελλάθηκα με τον τρόπο που προσεγγίζει τις γυναίκες στα 40 τους. Ταυτίστηκα δηλαδή απόλυτα. Θέλω να δώ τί θα πείς κι εσύ που ξέρεις απο διάβασμα.
Φιλιά απο μια μητέρα
Δικαίωμα στο 5 σου ζητάμε όλοι!
Μην ανησυχεις για τον "σκληρό δίσκο". Αν δεν ειχες το άλλοθι του κινητού, θα τον ειχες σε καλύτερη φόρμα κι αυτό το κατάλαβα απο τον εαυτό μου που το ζω κι εγω αυτό με την μνημη.
Ο Σαρτρ στο βιβλίο του "Οι λέξεις" είχε δηλώσει ότι για να χαλαρώσει διάβαζε αστυνομικά μυθιστορήματα.
Τα 5 σου ήταν άκρως ενδιαφέροντα.
Σας ευχαριστώ όλους για τον ενθουσιασμό και τις προτάσεις σας.
Σέλσιους, λες να το κάνω έτσι;
Θεόδωρε, my pleasure!
Στην ανώνυμη μητέρα έχω να απαντήσω ότι θα το ψάξω το βιβλίο.
Στον Τάσο ότι αυτή η πρόταση μου θύμισε το δικαίωμα στο όνειρο...
Στο Στοχαστή ότι ελπίζω να είναι έτσι.
Στον eurcycles ότι από αυτό φαίνεται ότι ο Σαρτρ δεν ήταν καθόλου σοβαρός συγγραφέας :-)
Αλήθεια δε σου αρέσει ο Σαρτρ; Απλή απορία.....
Υ.Γ. Το blogspot σου μου αρέσει πολύ, ενημερωτικό και χαλαρωτικο!
Όχι βρε eurcycles μου (όλο μου 'ρχεται να σε πω ευρυκλή, πλάκα κάνω. Πως να μη μου αρέσει κάποιος που δεν έχω διαβάσει. Το βιβλίο που αναφέρεις θέλω να το πάρω πάντως!
Κι εγώ έχω αφήσει πολλά βιβλία μισοτελειωμένα, δεν το θεωρώ όμως αυτό υποχρεωτικά κριτήριο για την ποιότητά τους (καλά, δεν μιλάω τώρα για περιπτώσεις που βγάζουν μάτι). Πολλές φορές ήταν η δική μου διάθεση που δεν μου επέτρεπε να το τελειώσω. Γι' αυτό φαντάζομαι και έχει συμβεί καιρό αργότερα να ψάχνω κάτι να διαβάσω, να παίρνω ένα "βαρετό" μισοτελειωμένο βιβλίο και να το διαβάζω πάλι από την αρχή μονορούφι. Όταν έχεις διάθεση, σύστησέ μας μερικές ωραίες ιστορίες αγάπης!
Post a Comment