Saturday, January 13, 2007

ΦΡΑΝΚ ΜΑΚ ΚΟΡΤ – Ο Δάσκαλος

Ήδη ανέφερα αυτό το βιβλίο (εκδόσεις Scripta) περιληπτικά. Ήταν πραγματικά πολύ καλό και είχαν δίκιο οι κριτικοί της Ελευθεροτυπίας και των Νέων που το πρότειναν. Είναι σημαντικό ανάγνωσμα για όλους αλλά για τους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητο.
Ο Φρανκ Μακ Κορτ είναι ένας Ιρλανδός που γεννήθηκε στην Αμερική αλλά μωρό ακόμη επέστρεψε με τους γονείς τους στα πατρογονικά εδάφη. Εκεί έζησε μια απαίσια παιδική ηλικία που ενέπνευσε πολύ αργότερα το βιβλίο/αυτοβιογραφία "Οι στάχτες της Άντζελας". Το’χω διαβάσει κι αυτό και ήταν πολύ καταθλιπτικό, έκλαιγα συνέχεια με τις περιπέτειες του μικρού Φράνκ στην Καθολική Ιρλανδία και κυρίως τη φτώχεια και την ανέχεια. Στο παρόν βιβλίο αναφέρει συχνά αυτά τα παιδικά χρόνια και δίνει μια ιδέα για το πώς ήταν.
Αυτό λοιπόν το βιβλίο πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για όλους τους δασκάλους για τους παρακάτω λόγους : Για τους μεν καινούριους έτσι ώστε να πάρουν μια ιδέα για το τι τους περιμένει αλλά και να παρηγορούνται τις στιγμές της ανασφάλειας τις στιγμές της πλήρους απογοήτευσης και της κατάθλιψης. Εδώ στην Ελλάδα λέμε συνέχεια «Μα εμείς (οι φιλόλογοι, οι μαθηματικοί οι χημικοί) δεν διδαχτήκαμε ΠΩΣ να διδάσκουμε. Δεν κάναμε παιδαγωγικά μαθήματα, μαθήματα ψυχολογίας κλπ, κλπ. Λοιπόν I’ve got news for you, ακόμη κι αν κάνατε αυτά τα μαθήματα πάλι με το ίδιο δέος θα μπαίνατε στην τάξη είτε είναι Δευτέρα Δημοτικού είτε είναι Πρώτη Γυμνασίου είτε είναι τμήμα Αισθητικών στο χ ΙΕΚ . Και ο Φρανκ το βιώνει στο πετσί του, μετά από 30 χρόνια δάσκαλος νιώθει την ίδια ανασφάλεια κάθε φορά, κάθε Σεπτέμβριο.
Για τους δε έμπειρους δασκάλους αυτό το βιβλίο είναι μια παρηγοριά, ένα χτύπημα στην πλάτη, σαν να πίνεις ένα ποτάκι μ’ένα εξίσου παλιό συνάδελφο που φοράει κι αυτός ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά μπλε μπουφανάκια (Fred Perry) που φοράνε οι δάσκαλοι. Λοιπόν τα παιδιά είναι τα ίδια και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Τα παιδιά βαριούνται, τα παιδιά αντιμιλάνε, τα παιδιά σου ζητάνε πάντα κάτι παραπάνω, τα πηγαίνεις κινηματογράφο κι εκείνα διαμαρτύρονται για την ταινία και μιλάνε και κάνουν φασαρία.
Όσο για το επάγγελμα του δασκάλου είναι επίσης κακοπληρωμένο κι εκεί, ακόμη και στην Αμερική οι δάσκαλοι κάνουν δεύτερη δουλειά και ίσως αν είναι τυχεροί έχουν περάσει απαίσια παιδικά χρόνια στην Ιρλανδία κι όταν συνταξιοδοτηθούν γράφουν ένα βιβλίο και γίνονται επιτέλους πλούσιοι!

Πάντως μια και πλησιάζουν πάλι αυτές οι (ανεκδιήγητες) εξετάσεις του ΑΣΕΠ να πω ότι νομίζω ότι όλοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι υπηρετούντες πρέπει να διαβάζουν υποχρεωτικά το βιβλίο του David Fontana «Ο Εκπαιδευτικός στην Τάξη» (εκδόσεις Σαββάλας) μια και είναι το πιο ρεαλιστικό και κατανοητό βιβλίο παιδαγωγικής απ’όσα κυκλοφορούν. Για τους υποψήφιους των αγγλικών ένα άλλο πολύ καλό βιβλίο είναι το Diary of an English Τeacher. (Θα γράψω περισσότερες πληροφορίες αύριο)

Αυτά προς το παρόν. Ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα σχολεία κι έκανα σε όλα τα παιδιά μια γραπτή άσκηση που λέγεται “Resolutions”. Δηλαδή τι στόχους βάλατε για την καινούρια χρονιά, τι θέλετε να καταφέρετε, τι αποφασίσατε να κάνετε και τι να μην. Η δικιά μου resolution για φέτος είναι να διαβάσω τουλάχιστον 52 βιβλία, ένα για κάθε βδομάδα. Έκανα μια καταγραφή του τι διάβασα πέρσι και τα αποτελέσματα πολύ φτωχά μόλις 49 βιβλία. Αν αφαιρέσεις δυο-τρία που δεν τελείωσα, ένα δυο λευκώματα και κόμικς ο αριθμός πέφτει πολύ. Ιδού και η λίστα του 2006:

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ το 2006 (σε τυχάια σειρά)

1. JOSEPH HELLER – Catch 22
2. PHILIP ROTH – The plot against America
3. NICK HORNBY – Η Κάθοδος των Τεσσάρων
4. W.D. WINGFIELD, A Touch of Frost
5. ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, Ο Θείος Τάκης.
6. GUSTAVE FLAUBERT – Μαντάμ Μποβαρί
7. CAROLE SHIELDS, Unless
8. HENRY FIELDING - Tom Jones (μισό)
9. ΛΑΡΡΥ ΚΟΥΛ – Τον κανένα θα τον φάω τελευταίο
10. ΖΩΡΖ ΠΕΡΕΚ – Ζωή Οδηγίες Χρήσης (μισό)
11. ANDREW CRUMEY - Μόμπιους Ντίκ
12. GILES SMITH - Lost in Music
13. ZADIE SMITH- On Beauty
14. JOHN IRVING – Until I find you
15. LEVON BLISS - Football and me
16. HANS MAGNUS ENZENSBERGER - Πολιτική και Πολιτισμός
17. ΚΟΥΡΤ ΒΟΝΕΓΚΑΤ – Άνθρωπος χωρίς Πατρίδα
18. NICK BANTOCK - Griffin & Sabine trilogy
19. ANNE FADIMAN - Ex Libris
20. STUART MCBRIDE – Cold Granite
21. KRIS NESCOTT - Ένας Επικίνδυνος δρόμος
22. TOBIAS HILL - The Cryptographer
23. ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΝΤΟΝΕΛΙ - Τριανταφυλλάκι
24. ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ – Άννα Καρένινα
25. STUART MCBRIDE - Dying Light.
26. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ - Ο Χάλκινος Οφθαλμός
27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ – Το Εβένινο Λαούτο
28. SIMON BLACKBURN - Λαγνεία
29. ΚΑΡΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΖ - Το Χάρτινο Σπίτι
30. JILLIANE HOFFMAN - Chanel No 5
31. ΣΤΙΒΕΝ ΒΙΖΙΝΣΕΥ - Εγκώμιο Ωρίμων Γυναικών
32. ΣΩΛ ΜΠΕΛΟΟΥ - Ράβελσταϊν
33. ΜΑΣΙΜΟ ΚΑΡΛΟΤΟ - Η Αλήθεια του Αλιγάτορα
34. ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ - Μαμάδες Βορείων Προαστίων
35. KAZUO ISHIGURO - Never Let me go
36. KATE LONG - A bad mother’s handbook
37. ΕΥΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ - Σχεδόν Σούπερ
38. ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΠΑΟΛΙΝΙ – Έραγκον
39. NANCY FAIRBANKS - Γαστρονομικό Μυστήριο με Συνταγές
40. IRVINE WELSH - - Διαφθορά (τρία τέταρτα)
41. ΜΑΙΤΕΝΑ – Γυναίκες Τρελαμένες 3
42. JOHN IRVING – The fourth Hand
43. ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ – Μυστικές Εταιρείες και Ελληνικά Πάθη (μισό)
44. GEORGE PELEKANOS – Ζήτημα Τιμής (μισό)
45. ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΟΤΟΝ - Μικρή Φιλοσοφία του Έρωτα
46. BRIGITTE COPPIN - Αστεία και Τέρατα από της Γης τα Πέρατα
47. DAVID ROBERTS , GEREMY LESLIE - Pick Me Up
48. DEAN BAKOPOULOS – Please don’t come back from the moon
49. NICK BANTOCK - Urgent 2nd Class: Creating Curious Collage, Dubious Documents, and Other Art from Ephemera

10 comments:

Αθήναιος said...

Γιατί θεωρείτε τις εξετάσεις ανεκδιήγητες;
(Γνήσια απορία)

hfr said...

Κρίμα που διάβασα την καταχώρισή σου Κυριακή, ημέρα που τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά. Αύριο όμως θα σπεύσω. Ίσως ο "Δάσκαλος" με βοηθήσει να καταλάβω γιατί, 22 χρόνια τώρα, πιο δύσκολη από την έκβαση της υπόλοιπης διδασκαλίας, ήταν πάντα η πρώτη αβέβαιη φράση με την οποία την αρχίζω.

WHO EVER said...

Κρίμα που δεν καταφέρατε το 2006 να τελειώσετε το μυθιστόρημα του ΠΕΡΕΚ ''Η Ζωή : οδηγίες χρήσης'', ένα απο τα σημαντικότερα του προηγούμενου αιώνα. Ελικρινά κρίμα. Με απογοητεύσατε...

Stathis and/or Maria said...

...πολύ φτωχά μόλις 49 βιβλία ;
για μερικούς αυτό είναι άπιαστο όνειρο. Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα με τον αριθμό...

Σημ: Δεν καταλαβαίνω το σχόλιο του who ever και την απογοήτευσή του...

Annabooklover said...

Πω πω με καταστρέψατε χουέβερ! Τώρα σα μαθήτρια που τη μάλωσαν θα κατεβάσω το κεφάλι και θα ξαναρχίσω το βιβλίο. (Σοβαρά, δεν ειρωνεύομαι, το παθαίνω αυτό γιατί έχω κόλλημα να τελειώνω τα βιβλία)
Στάθη/Μαρία πείτε βρε παιδί μου ποιος αφήνει το σχόλιο να ξέρουμε πως να απαντήσουμε :-)

WHO EVER said...

Αναζητήστε και άλλα βιβλία του Georges Perec . Κυκλοφορούν τα περισσότερα του στα Ελληνικά, όσα δε έχει μεταφράσει ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι σκέτη απόλαυση. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι το OULIPO , το περίφημο ''Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας'', του οποίου εξέχον μέλος ήταν ο Perec, αλλά θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθείτε λίγο με τα πεπραγμένα της ακόμα και σήμερα πρωτοποριακής αυτής παρέας. Πιστεύω πως κατοπιν θα εκτιμούσατε διαφορετικά τον εξαιρετικό αυτό πεζογράφο.

Annabooklover said...

Ευχαριστώ χουέβερ. Τα γνωρίζω τα θεωρητικά και μάλιστα αυτά με ώθησαν να αγοράσω το βιβλίο. Μάλιστα μου άρεσε πολύ η ιδέα να γράψεις ένα βιβλίο χωρίς συγκεκριμένα γράμματα. Για το "Μηνολόγιο ενός Απόντος" του Κρητιώτη, το οποίο λατρέυει τον Περέκ τί γνώμη έχετε;

WHO EVER said...

Κρητιώτης & Περέκ, ε; Τι να πω; Άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας ...

Anonymous said...

These bracelets have been designed to provide thomas sabo onlineshop
you with the largest possible quantity of ohrringe creolen benefits in a variety of different areas. They have been designed in a variety of different styles, thomas sabo online shop deutschland
using different metals so that your personal thomas sabo uhr
tastes and budgets can be accommodated. angebote thomas sabo armketten
The bracelets are available in different schmuck thomas sabo
sizes and are adjustable so that no matter thomas sabo shop what size your wrist is there will be a bracelet that will sabo charms
fit you and provide your body with all the benefits that are offered to you. thomas sabo schmuck
The core of the bracelets is constructed from thomas sabo glaube liebe hoffnung
flexible steel that is reported to have under gone a secret process that leads to its ionization.

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 婚禮顧問 婚禮顧問