Monday, December 25, 2006

Δώρα, δώρα, δώρα

Φέτος είχα τη φαεινή ιδέα να αγοράσω για όλους ως δώρα βιβλία. Η ιδέα ξεκίνησε γιατί δεν είχα πολύ χρόνο και ήθελα να πάω σ’ένα μαγαζί και να τα πάρω όλα, αλλά όσο τη σκεφτόμουνα μου άρεσε όλο και περισσότερο. Έτυχε να το αναφέρω στο σχολείο και κάποιος με ειρωνεύτηκε λέγοντας μου ότι δε θα αρέσει και πολύ η ιδέα μου , ειδικά στα παιδιά, όμως εγώ διαφωνώ. Την έμπνευση για να το ξεκινήσω δε (μεγάλη έμπνευση γενικά αυτός ο άνθρωπος), μου την έδωσε ο Αθήναιος που είπε ότι θα κάνει δώρα από την κουζίνα φτιαγμένα απ’τα χεράκια του. Πολύ καλή αυτή η ιδέα και κατά καιρούς χαρίζω κι εγώ τέτοια δώρα, αλλά φέτος ήταν αδύνατο να αφιερώσω τόσο χρόνο. Έτσι σκέφτηκα να χαρίσω αυτό που ξέρω να κάνω κι εγώ καλύτερα, να διαλέγω βιβλία. Είμαι κα τυχερή γιατί έχουμε ένα πολύ καλό παιδικό βιβλιοπωλείο το Σκάλα Παιδικό, με την κοινωνικότατη Έλενα που ξημερώνεται διαβάζοντας παιδικά βιβλία και τα ξέρει ένα ένα.


Ιδού λοιπόν η λίστα μου και ελπίζω να σας δώσω ιδέες.

Ευγενία, οχτάχρονη βιβλιοφάγος με απαιτήσεις: Ιστορίες Αγάπης και Φιλίας εκδόσεις Παπαδόπουλος, κι ακόμη ένα με ένα μυστήριο με τους πίνακες του Βαν γκογκ (δε θυμάμι ακριβή τίτλο θα το βρώ όμως και θα το προσθέσω). Της τα χαρίσαμε χθες στη γιορτή της και είμαι σίγουρη ότι θα τα έχει ξεκοκαλίσει σε 2-3 μέρες.

Ξενοφώντας, δίχρονος διανοούμενος με αδυναμία στα οχήματα, Fisher Price Αυτοκίνητα, Φορτηγά, Τρένα, Αεροπλάνα, του άρεσε πολύ, ήρθε κι η γιαγιά μ’ένα αρκουδάκι αλλά το βιβλίο δεν το άφηνε απ’τα χέρια του.

Ιωάννα, εφτάχρονη πριγκίπισσα, εγκεφαλική και εύγλωττη: Το σπίτι της Νεράιδας Ευτυχίας Επιθυμίας για να μάθει να ισορροπεί ανάμεσα στις επιθυμίες της. (Κάτι πράγματα που απαιτούμε κι εμείς απ'τα παιδιά, εδώ δε το μάθαμε εμείς ακόμη).

Γιώργος τρίχρονος αδελφός Ιωάννας, τρελός με τα αυτοκίνητα. Αυτό το βιβλίο το είχα σταμπάρει από καιρό για τον Τζωρτζ. Είναι ένα βιβλίο που σε κάθε σελίδα έχει ένα όχημα (αγωνιστικό αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, τραίνο, πυροσβεστικό κλπ) και από κάτω πατάς ένα κουμπί και ακούς τον ήχο που βγάζει αυτό το όχημα. Ειδικά εκεί με το αυτοκίνητο F1 νομίζεις ότι είσαι στην Ινδιανάπολη. Δεν το έδωσα ακόμη το δώρο αλλά ο Γιώργος με λατρεύει γιατί του είχα πάρει ένα άλλο βιβλίο με αυτοκίνητα οπότε τώρα θα πέσει στα πόδια μου και θα με φιλάει.

Μαρία μαμά των δύο προηγούμενων και κολλητή. Αυτή αξίζει τα καλύτερα, τα ομορφότερα τα πιο ακριβά γιατί είναι πραγματική Φίλη και συγκινούμαι μόνο που τη σκέφτομαι. Θα της χαρίσω τις Γυναίκες Τρελαμένες 4 για να έρθει στο ίσα της κι ας πρέπει να το κρύβει απ’την κόρη της που κάνει άβολες ερωτήσεις.

Βάγιος, σύζυγος της προηγούμενης και μπαμπάς Ιωάννας /Γιώργου: Αυτό δεν το έχω πάρει ακόμη γιατί τελείωσαν τα λεφτά αλλά το έχω δει στον Παπασωτηρίου και είναι ταμάμ. Ιστορίες και Κρασιά από Γαλλικούς αμπελώνες.

Σοφία, wannabe δικαστής, άλλη κολλητή αυτή ευτυχώς μου δίνει wish list γιατί αλλιώς θα τα θαλάσσωνα. Φέτος όμως θα αυτοσχεδιάσω και θα της πάρω τα Άπαντα του Μπόρχες που ξέρω ότι τον λατρεύει.

Μαριάννα, νέα φίλη, θεολόγος/λογίστρια Το Εβένινο Λαούτο που διάβασε την περίληψη στο σπίτι και ξετρελάθηκε.

Μπαμπάς, βιβλιοφάγος ολκής, με ειδικότητα στα αστυνομικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρω αστυνομικό που να μην το έχει οπότε του παίρνω κάτι άλλο με την ελπίδα να του αρέσει. Αντώνης Σουρούνης, το Μονοπάτι στη Θάλασσα. Εδώ σκέφτομαι και πονηρά, το ομολογώ γιατί αυτό το βιβλίο θέλω κι εγώ πολύ να το διαβάσω οπότε το χαρίζω και αργότερα το δανείζομαι.

Μαμά. Εδώ δε δυσκολεύτηκα καθόλου Το Εδεσματολόγιο της Σμύρνης. Αυτή η σειρά βιβλίων είναι πολύ ωραία γιατί δεν έχει μόνο συνταγές αλλά και διηγήσεις για τα έθιμα ,ωραίες φωτογραφίες θα ξετρελαθούν και οι δύο είμαι σίγουρη.

Αγγελική, οχτάχρονη κόρη. Εδώ έχουμε μεγάλη δυσκολία γιατί με τα βιβλία η Αγγελική έχει σχέση ανταγωνιστική, τα βλέπει ως εμπόδια που της στερούν τη μαμά της και πρέπει να πάμε πολύ προσεκτικά. Αγόρασα το βιβλίο Πριγκίπισσες εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα μικρό θαύμα, η κάθε του σελίδα ένα έργο τέχνης και τα λόγια με χιούμορ και πνεύμα. Ας ελπίσουμε να το εκτιμήσει.

Μάκης , the love of my life, ένα βιβλίο για ένα συγκρότημα που αγαπάμε και οι δύo. Οι ιστορίες πίσω απ’τα τραγούδια των Beatles. Θα βάλουμε στο πικάπ το Help να παίζει δυνατά, θα καθίσουμε στον καναπέ και θα το ξεφυλλίσουμε αγκαλιά.


Χρωστάω κι άλλα βιβλία σε καλούς φίλους και φίλες, στον αδελφό μου, στους κολλητούς στην Αθήνα. στους μπλόγκερζ που αγαπώ αλλά αυτά στη δεύτερη δόση, την Πρωτοχρονιά.

Καλά Χριστούγεννα!

1 comment:

scalidi said...

να το διαβάσεις του Σουρούνη, είνα απίθανο, πολύ καλή επιλογή για τον μπαμπά σου, θα νιώσει οικεία την εποχή και ίσως τη γλώσσα, εγώ ξετρελάθηκα με αυτό το βιβλίο. χρόνια πολλά και εύχομαι να λάβεις τη μεγαλύτερη χαρά χαρίζοντας δώρα, είναι το δικό σου πολυτιμότερο δώρο