Saturday, April 14, 2007

Markus Zusak - The Book Thief


Πριν λίγο καιρό καθώς περιπλανιόμουν σε βιβλιοφιλικά μπλογκ έπεσα πάνω σε ένα που μιλούσε για τρία τέσσερα βιβλία τα οποία είχα κι εγώ διαβάσει πρόσφατα και μου άρεσαν. Αισθάνθηκα ότι κάτι με ένωνε με τη συγκεκριμένη γυναίκα κι έτσι αποφάσισα να αγοράσω ένα άλλο βιβλίο που πρότεινε και είχε το μαγικό τίτλο «The Book Thief».

Το βιβλίο έφτασε λίγο μετά (ας είναι καλά το Amazon.uk) και ήταν μια έκπληξη από την αρχή. Κατ’αρχήν είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω με αφηγητή το Θάνατο τον ίδιο. Ηρωίδα όμως είναι μια μικρούλα που χάνει όλη της την οικογένεια στη Γερμανία, λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος και υιοθετείται από μια άλλη οικογένεια σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μόναχο. Στην αρχή είναι όλα δύσκολα, η νέα της μαμά είναι το στερεότυπο μιας παχιάς Γερμανίδας που φωνάζει πολύ, βρίζει ασύστολα και μαγειρεύει απαίσια. Οι άνθρωποι όμως βρίσκουν την ευτυχία ακόμη και στη μέση του πολέμου ή ίσως ειδικά εκεί έχουν ανάγκη να τη βρουν.

Το βιβλίο είναι γραμμένο απλά, με μικρές κοφτές προτάσεις γιατί προορίζεται για νεανικό/εφηβικό κοινό. Αυτά που λέει όμως είναι τόσο συγκλονιστικά που δε νομίζω να υπάρχει ενήλικος που θα το διαβάσει και θα μείνει ασυγκίνητος. Μιλάμε για πολύ κλάμα. Στην αρχή ντρεπόμουν λίγο, έλεγα «Μπα σε καλό μου, να
κλαίω έτσι μόνο επειδή ένας άνθρωπος συνδύασε με ένα συγκεκριμένο τρόπο μερικές λέξεις!». Μετά απενοχοποιήθηκα πλήρως και έκλαιγα με την ησυχία μου.

Αυτό που με συγκίνησε πιο πολύ απ’όλα ήταν τα μικρά αυτοσχέδια βιβλιαράκια που φτιάχνει ένα άλλος ήρωας για τη Λίζελ. ¨όπως φαίνεται από τον τίτλο τα βιβλία είναι επίσης σημαντικοί χαρακτήρες εδώ. Είναι τα μόνα αντικείμενα που συνδέουν τη μικρή Λίζελ με το παρελθόν της και είναι αυτά που θα της σώσουν τη ζωή.

Ο συγγραφέας ζει στην Αυστραλία και η ιστορία βασίζεται μάλλον σε κάποιες από τις αφηγήσεις της γιαγιάς του που είχε όντως ζήσει στη Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ελπίζω σύντομα να μεταφραστεί και στα ελληνικά.



4 comments:

Anonymous said...

gia sou Anna!ime i Hristina ,21 eton kai diavazo to "the book thief".eho pesi me ta moutra sto vivlio.to eho sta heria moy tris meres.eho diavasi 264 selides.i rithmi mou epesan afou diavasa stin katarameni selida 251 tin mikri anakinosi tou harou oti o Rudy petheni.nomizo oti i frash "even death has a heart" den anaferete ston thanato os prosopo,alla ston thanato os katastasi.filia

Anonymous said...

Πολύ χαίρομαι που το ανακάλυψες γιατί είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο που εδώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη.
Και κάτι άσχετο η διεύθυνση του νέου μου μπλογκ είναι http://annabooklover.wordpress.com

Anonymous said...

Όντως, εκπληκτικό βιβλίο, αλλά αν δεν τα πάτε καλά με τη "βαρβαρική" γλώσσα, μπορείτε να το βρείτε στα ελληνικά, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ως "Η Κλέφτρα των Βιβλίων".

saky said...

Hi this is a nice book read it and you will enjoy it .
i know also a site where u can find some description of many books before u read them and travel with the passion of reading .may i share that link with you
http://www.flowmagazine.gr/category/view/C12/books