Wednesday, May 10, 2006

Μαρμελάδα Φράουλα



Περνάω μια εύκολη εβδομάδα κι έτσι χθες αποφάσισα να φτιάξω την περίφημη μαρμελάδα φράουλα του Αθήναιου. Αγόρασα τις φραουλίτσες απ’τη λαϊκή τις άφησα μια μέρα εκτός ψυγείου να ωριμάσουν και σήμερα καταπιάστηκα.

Τώρα θα μπορούσα να σας παραμυθιάσω ότι όλα πήγαν τέλεια και ότι τώρα η μαρμελάδα μου βρίσκεται στo αποστειρωμένo βαζάκι της.
Αμ, δε. Κάποια στιγμή την κατεβάζω από τη φωτιά. Όταν όμως πάω λίγο αργότερα να επιθεωρήσω την κατάσταση διαπιστώνω ότι έχει αρχίσει να πήζει επικίνδυνα. Τώρα απόγευμα πλέον έχει γίνει τόσο πηχτή που δεν πέφτει από το κουτάλι. Είναι λίγο σαν πηχτό, πολύ πηχτό όμως ζελέ.
Από γεύση σκίζει πάντως, ο συνδυασμός γλυκού και πιπεριού είναι απίθανος. Το έβαλα (με πολύ προσπάθεια) πάνω σε μια φετούλα ζυμωτό ψωμί και είναι τρέλα. Γαμώτο, γιατί δε μου πετυχαίνουν οι μαρμελάδες; Ή θα είναι πολύ νερουλές ή θα πήζουν μέχρι αηδίας. Λείπει και ο Αθήναιος να μας δώσει καμιά συμβουλή.

Οι φωτογραφίες άσχετες με το ποστ. Η πρώτη είναι η βεράντα μου τώρα που έχουν αρχίσει να ανθίζουν όλα. Η παρακάτω είναι μια διαφήμιση που βλέπω κάθε μέρα στο δρόμο για το σχολείο. Ο τύπος έχει γεμίσει όλα τα χωριά με τέτοιες πινακίδες. Ειδικά αυτό το ενοικιάζονται αλατιέρες με κάνει να χαμογελάω κάθε μέρα!

13 comments:

Stathis and/or Maria said...

Μήπως ο κ.Μακροστέργιος μπορεί να κάνει κάτι και για τη μαρμελάδα σου; Αφού μπορεί να νοικιάζει αλατιέρες, όλα θα τα μπορεί!

Juanita La Quejica said...

Ακριβώς έτσι την είχα πατήσει και εγώ την πρώτη φορά που έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα, γιατί περίμενα να πήξει όσο έβραζε. Οπότε μετά τσιμεντοποιήθηκε. Μην πτοείσαι καθόλου!
Θα χρειαστεί να αφήσεις πρώτα σε σουρωτήρι τις φράουλες να βγάλουν τα υγρά τους. Μια φίλη τις αφήνει 2-3 ώρες με την ζάχαρη στην κατσαρόλα και χύνει όσα υγρά μπορεί πριν τις βράσει. Όσο τις βράζεις, να τις ανακατεύεις ελαφρά (εγώ προτιμώ να νοιώθω τα κομμάτια στην μαρμελάδα, να μην είναι τελείως πουρές), περίπου για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Και εκεί πρέπει πια να δοκιμάσεις αν είναι έτοιμες με τον εξής τρόπο: να ρίξεις ελάχιστη μαρμελάδα σε πιατάκι του καφέ και να το βάλεις στην κατάψυξη για μισό με ένα λεπτό, ώστε να κρυώσει και να πάρει την τελική υφή του. Έτσι θα καταλάβεις αν έχει πήξει και αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα σου.
Ξανακάνε την, μετά δε θα μπορείς να σταματήσεις! Γιατί είναι πραγματικά εξαιρετική η γεύση, και στην συνταγή του Αθήναιου και στην απλή μαρμελάδα φράουλας.

Annabooklover said...

Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση παιδιά! Το καλό είναι ότι δεν έκανα πολύ.
Χουανίτα χθες κάηκε η Σεβίλλη. Μεγαλεία...

Juanita La Quejica said...

Με 4-0 μπορούσε να μην καεί; Αδιάβαστη πήγε η Middlesbrough!

Anonymous said...

Καλέ τρελάθηκες τελείως και γελάς με τις αλατιέρες;;
ΑΑΑΑ, δε ξερεις πόσο κόσμο εχει σώσει αυτος ο ανθρωπος που νοικιάζει αλατιέρες.
Σημείωσε το τηλ. του και αχρειαστος νάναι!!
Εγω νοικιάζω που και που μερικες, ετσι για ξεκάρφωμα, για να με εξυπηρετησει άμεσα όταν θα εχω πραγματικη ανάγκη.ΛΟΛ

Anonymous said...

Mou thimises tis 'Agelies' tou A.M.A.N.!! Last weekend xazeba sto video kapoia apisodia pou eixa gramena apo tin ellada xronia prin!

anastassios said...

Άσχετος στην παρασκευή, ειδικός στην κατανάλωση μαρμελάδας, συνεπώς θα ήθελα να αναφερθώ στην πρώτη φωτογραφία και στην σημειωτική προσέγγισή της: το όργανο γυμναστικής που φαίνεται κάτω στην γωνία έχει να κάνει με μια υπενθύμιση της δουλείας που όλοι έχουμε ακόμη και μέσα στην άνοιξη ή με την καταπάτηση αυτής (της δουλειάς) και των βαρών της τώρα που ανθίζουν τα λουλούδια;
Ελπίζω το δεύτερο.


Πρώτη φορά επισκέπτομαι το blog και θα μείνω. (έχω να διαβάσω και τα πολύ ενδιαφέροντα από ότι βλέπω προηγούμενα post)

Annabooklover said...

Βλέπω σας άρεσαν οι φωτογραφίες και πολύ χαίρομαι!
Τέτη και Κώστα έχω μανία με τις αστείες ή παράξενες πινακίδες εδώ και χρόνια.
Τάσο, καλώς ήλθες, τα βάρη είναι ο βοηθός στη μάχη κατά των τριγλυκεριδίων!

Stathis and/or Maria said...

Σας γράφω μερικά sites με συνταγές.
www.allrecipes.com
www.foodtv.com
www.cooksillustrated.com
www.crashtestkitchen.com
www.cookingforengineers.com

Καλή όρεξη!

Stavros Katsaris said...

Στη μαρμελάδα βάλε λίγη σαντιγύ και φάτην έτσι.
Η φωτογραφία είναι απίστευτη.
Αν είναι δυνατόν....

pascal said...

Πολύ ωραία φωτό!!!

Juanita La Quejica said...

Τελικά έκανες νέα προσπάθεια ή προτίμησες να χαρείς τον όμορφο καιρό;

BeeHappy said...

2 tips που χρησιμοποιεί η σύζυγος για τις μαρμελάδες με επιτυχία.
Α. Χρησιμοποιώντας το GEL-FIX (φυσική πηκτίνη μήλου) γλυτώνετε τη μισή ζάχαρη.
Β. Αντί για βράσιμο στην ηλεκτρική κουζίνα ή στο γκάζι χρησιμοποιεί το φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι δεν κολλάει ποτέ η μαρμελάδα και δεν χρειάζεται συνέχεια ανακάτεμα